Windows Phone is zonder twijfel het derde besturingssysteem voor smartphones ter wereld. Maar de afstand tot Apple’s iOS en met name Google’s Android is enorm. Kan Windows Phone nog groeien?

Van alle smartphones die fabrikanten in het tweede kwartaal van dit jaar naar winkels verzonden, draaide 2,5 procent op Windows Phone. Dat blijkt uit nieuwe schattingen van marktonderzoeker IDC.

In april, mei en juni van 2013 kwam het marktaandeel van Microsoft’s mobiele besturingssysteem nog uit op 3,4 procent.

Ook in absolute aantallen zijn er minder Windows-telefoons verscheept: 7,4 miljoen in het tweede kwartaal vergeleken met 8,2 miljoen een jaar eerder.

Opboksen tegen Android

Windows Phone heeft het moeilijk op de smartphonemarkt die wordt gedomineerd door Android en iOS. Beide besturingssystemen waren gezamenlijk goed voor 96,4 procent van alle verscheepte smartphones. Dan blijft er weinig over voor de rest, waaronder Windows Phone, BlackBerry en Firefox OS.

Waar Apple zich met de iPhone richt op het duurdere prijssegment, komt de doelgroep van Android en Windows Phone grotendeels overeen. Beide besturingssystemen zijn met name te vinden op telefoons die minder dan 200 dollar kosten.

Dat betekent dat de focus ligt op opkomende markten als Indonesië, India en Brazilië. Met één verschil: Android heeft een enorme voorsprong op Windows Phone, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek.

Hierbij wel de kanttekening dat Android eigenlijk uitgesplitst moet worden in twee verschillende smaken. Je hebt Android dat de zegen van Google heeft gekregen, waarop alle Google-apps en de Play Store te vinden zijn. Daarnaast is er de opensource versie van Android zonder Google-apps die met name Chinese en Indiase fabrikanten op hun telefoons zetten.

IDC gooit beide op één hoop, maar marktonderzoeker ABI Research maakt het onderscheid wel. Zij schatten dat het 'officiële' Android 65 procent van de markt in handen heeft, tegenover 20 procent voor de opensource-variant.

Dat is echter nog steeds meer dan Windows Phone, dat sinds de geboorte in 2010 nooit boven de 5 procent uitkwam. Wat deed Google beter dan Microsoft?

Sterke partner

Android beschikte de afgelopen jaren over iets wat Windows Phone niet had: een sterke partner. De groei van Google's besturingssysteem loopt parallel aan de opkomst van Samsung als smartphonemaker. De Zuid-Koreanen beschikken over een groot marketingbudget en zijn koning van de verkoopkanalen.

Dat kon niet gezegd worden van 'stervende zwaan' Nokia, de Finse fabrikant die weliswaar bloedmooie telefoons maakte, maar niet de brute middelen had om die op grote schaal in handen van consumenten te krijgen. Inmiddels is de telefoondivisie van Nokia overgenomen door Microsoft.

Te weinig toestellen

Daarnaast is Samsung dan wel de succesvolste maker van Android-telefoons, maar lang niet de enige. Onder meer HTC, LG, Sony, Lenovo, Huawei en Motorola brachten vorig jaar smartphones uit met Android in verschillende prijsklasses.

Windows Phone moest het daarentegen hebben van Nokia. En dan met name van de goedkope Lumia 520/521, goed voor ruim een derde van alle Windows-toestellen in juli. Microsoft moet andere smartphonemakers overtuigen om ook Windows Phone-toestellen te maken. Een klein lichtpuntje voor Microsoft: daar lijkt het nu eindelijk in te slagen.

Drempel voor fabrikanten verlaagd

Producenten moesten tot voor kort een bedrag per telefoon betalen voor het gebruik van Windows Phone, maar die licentiekosten heeft Microsoft geschrapt. Een goede zet, waarmee het Android in potentie uit de markt prijst. Hoewel Google’s besturingssysteem gratis is, zijn sommige fabrikanten wel tienduizenden dollars kwijt aan kosten om de officiële Google-diensten te gebruiken.

Veertien fabrikanten hebben aangegeven toestellen met Windows Phone te gaan maken, waaronder grote spelers in opkomende landen als Lenovo, ZTE, Karbonn en Micromax.

Daarnaast zijn de hardware-eisen voor het gebruik van Windows Phone versoepeld. Zo zijn fysieke knoppen onder het scherm niet langer verplicht, maar heeft Microsoft net als Google de knoppen verwerkt in de software. Daardoor kunnen fabrikanten de ontwerpen voor hun Android-telefoons makkelijker hergebruiken voor Windows-toestellen.

Windows Phone moet zich bewijzen

Er zijn andere problemen die Windows Phone parten kunnen spelen. Zo zijn er nog steeds veel minder apps beschikbaar voor het platform dan voor Android of iOS, en weet het relatief weinig ontwikkelaars te trekken die apps bouwen.

Daar staat tegenover dat het besturingssysteem an sich zich kan meten met Android en iOS. Ook kan de sterke positie van Microsoft op de zakelijke markt een reden voor bedrijven zijn om voor Windows Phone te kiezen.

Hoe dan ook, Microsoft heeft naar de markt geluisterd en Windows Phone na vier jaar ontwikkelen eindelijk in een positie gebracht waarin het als een raket omhoog kan schieten. De komende kwartalen, waarin vele nieuwe Windows-toestellen op de markt komen, zullen uitwijzen of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

Lees ook

Tablets met Windows Phone: Microsoft's wapen tegen iOS en Android?

5 redenen waarom Samsung minder winst maakt

'Franse' cult-smartphone Wiko is stiekem heel Chinees

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl